Terug

Doggi.nl sponsort Leon, een straathond in Macedonië

Doggi.nl sponsort Leon, een straathond in Macedonië

Honden, wat moesten we zonder ze? Bij Doggi.nl zijn we gek op onze viervoeters; het zijn maatjes voor het leven! Toch zijn er jammer genoeg veel honden op onze aardbol die het slecht hebben. Bijvoorbeeld in Macedonië. Om een steentje bij te dragen, hoe klein ook, doneren we bij Doggi.nl maandelijks aan Helpless Paws Rescue. Deze Nederlandse stichting ondersteunt Olgica Ristovska, een vrouw die in Macedonië - in haar eentje! – zorgt voor zo’n zeventig verwaarloosde honden en twintig katten.

Leon, ons ‘verre’ adoptiehondje

Meet Leon. Een jonge retriever hond die wij sponseren door ‘verre’ adoptie. Hij is een van de zeventig straathonden die onderdak en zorg krijgt in de shelter van Olgica Ristovska, vlakbij de hoofdstad van Macedonië: Skopje. Voordat Leon hier kwam, liep hij al een tijdje rond in een dorp vlakbij de opvang. Maar hij werd steeds magerder; een teken dat hij van niemand te eten kreeg. Olgica voerde hem iedere keer als ze in het dorp kwam en besloot Leon mee te nemen naar haar shelter.

 

Voor Leon een godsgeschenk. Want hij is echt zo'n grote blije hond die zelf helemaal niet door heeft dat hij qua omvang zo groot en zwaar is. Veel mensen in Macedonië zijn bang voor zulke grote honden en grijpen iedere kans aan om ze te vergiftigen… Het tekent hoe belangrijk het werk van Olgica wel niet is.


Honden afgedankt op straat

Hoe onbegrijpelijk ook, honden worden in Macedonië (net als in de meeste Balkanlanden) gezien als wegwerpding. De meeste mensen nemen er een hond om hun erf te bewaken of als speelmaatje voor hun kinderen. Blijkt het ’speeltje’ niet goed genoeg - blaft de hond te veel, graaft hij gaten in de tuin of blijkt een kind allergisch - dan wordt de hond ergens in de stad achtergelaten of in de middle of nowhere uit de auto gedropt…

Bijkomend probleem is dat veel honden in Macedonië niet worden gesteriliseerd. De baasjes vinden het bijvoorbeeld geen natuurlijke gang van zaken of kunnen de ingreep niet betalen. Omdat deze ingreep niet goedkoop is en de salarissen laag zijn, is het laten steriliseren een luxe. Dus blijkt een hond drachtig te zijn, dan is het niet ongewoon dat het zwangere teefje ergens wordt achtergelaten of dat de pups worden gedumpt.

 

Van zwerfhond naar inwoner van de shelter

Er is in Macedonië één honden opvangcentrum in staatseigendom. De bedoeling is dat straathonden hier worden gesteriliseerd en gevaccineerd, waarnaar ze terug worden gebracht naar de locatie waarop ze werden gevonden. Maar in de realiteit worden veel van deze honden gedood met als excuus dat ze agressief of ziek zijn.

Gelukkig voor de honden in Macedonië is daar dus Olgica! Hoewel er natuurlijk ook hondenbaasjes zijn die wél goed voor hun hond zorgen, vindt Olgica keer op keer nieuwe honden op straat die aan hun lot zijn overgelaten. Zij maakt van deze zwerfhonden inwoners van haar shelter. Natuurlijk met als doel dat elke hond wordt geadopteerd en een fijn thuis krijgt. Gemiddeld verblijven de honden er zo’n zes tot zeven jaar voordat ze een nieuw baasje krijgen. Maar er zijn ook viervoeters die hier hun hele hondenleven doorbrengen.


Helpen door sponsoren of doneren

Stichting Helpless Paws Rescue maakt het mogelijk om een hond of kat in de shelter van Olgica te sponsoren. Zo’n verre adoptie bedraagt €5,- per maand. Met dit bedrag draag je bij aan de basiskosten die nodig zijn. Denk aan voer en dierenarts consulten, maar ook aan schoonmaakmiddelen. Is er iets aan de hand met je adoptie- of sponsorhondje, dan krijg je dit altijd te horen.  

Maar ook kan je spullen doneren, zoals dekens, manden, vlooiendruppels en tekenbanden. En ook grotere donaties voor projecten zijn welkom: voor hondenhokken, voor beschermende omheiningen, sterilisaties, reguliere vaccinaties of hoge dierenartskosten in het geval van ziektes zoals parvo of leishmania.

Wil je een hond sponsoren of een beter leven geven in Nederland? Voor info hierover ga je naar de facebookpagina van Helpless Paws Rescue. En klik hier ook meteen op volgen, want de stichting deelt dagelijks info en foto’s over de dieren en hun sponsors.

 

Reacties

 • Placeholder

  Jess Roovers

  15 / 08 / 2022

  Net een wandeling gemaakt aan de Kolesino watervallen, heel veel ontbeerde hondjes daar! Helaas zijn we met het vliegtuig, anders konden we zelf helpen. Hopelijk wilt er iemand even langsgaan van jullie!


  Groetjes

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Doggi.nl 4,7 / 5 - 391 Reviews @ Webwinkelkeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »